Gündem Uyanış
SIRADANLAŞAN İŞ CİNAYETLERİ
13-05-2017 15:33 760

SIRADANLAŞAN İŞ CİNAYETLERİ

 

 

Yaşamın her alanında sistemin yeniden acımazsızlık, çatışma, hukuksuzluk ve kendisi gibi olmayanı yok etme üzerine kurgulandığı ülkemizde bir başka şiddet ve acımazsızlık yani her gün ortalama beş emekçinin, beş insanın öldürüldüğü iş cinayetleri adeta görünmez hale gelmektedir. Dünyanın gelişmiş veya gelişmekte olan hiçbir ekonomisinde bu denli yüksek oranda iş cinayeti yaşanmamaktadır. Bir yandan güvenlikçi politikalarla ölüm tarlasına dönüşmüş ülkemizin bir başka ölüm tarlası haline getirilen çalışma alanı.

2017 yılının ilk dört ayında ölen işçi sayısı 586 kişidir. Sadece Nisan ayında en az 145 işçi iş cinayetlerine kurban verilmiştir. Kanun Hükmünde Kararnamelerle iş güvenliğinin ortadan kaldırıldığı bir alanda İşçi güvenliğinden söz etmenin karşılık bulması elbet mümkün değil ancak temel İnsan Hakkı olan yaşam hakkını bu denli ortadan kaldıran kuralsızlık ve sorumsuzluk her geçen gün ahlaki bir sorun haline gelmektedir.

Açlıkla terbiye edilmek üzere, Üniversitelerinden, okullarından binlerce eğitimcinin, kamu çalışanının, akademisyenin kovulduğu ülkemizde yaşanan bu hukuksuzluğa karşı sokaklarında ölüm orucuna yatan bilim insanlarının görülmediği his edilmediği yani iş güvencesinin bulunmadığı bir sosyolojide sıradanlaştırılan ve kitlesel ölümler haline getirilen iş cinayetlerinden söz etmenin elbette fazla karşılığı olmayacaktır.

 

OHAL ve KHK lerin işçi haklarını iyice gerilettiği, iş güvenliği mücadelesinde emeği ve mücadelesi olan akademisyenlerin kovulduğu bir ortamda istatistikleştirilen işçi ölümlerine dair sağlıklı bilgilere ulaşmak ta her geçen gün zorlaşacaktır.

 

2013-2017 yılının ilk dört ayı iş cinayetleri

 

2013 yılının ilk dört ayında en az 289 işçi

2014 yılının ilk dört ayında en az 431 işçi

2015 yılının ilk dört ayında en az 488 işçi

2016 yılının ilk dört ayında en az 595 işçi

2017nyılının ilk dört ayında en az 586 işçi yaşamını kaybetti

 

Geçen yılın Nisan ayına göre iş cinayetindeki düşüşün nedeni İnşaat ve tarım sektöründeki işçi ölümlerindeki düşüş ile birlikte iş cinayetlerine dair bilgilere ulaşılmasında yaşanan kısıtlamalardır. İşçi Sağlığı İş güvenliği Meclisi (İSİG) 2017 yılının Mart ayında İş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçi sayısı 148 dir. Mart ayında yaşamını yitiren 148 emekçinin 130’u işçi memur statüsünde çalışan ücretlilerden; 8’i çiftçi 10’u esnaf olmak üzere kendi hesabına çalışanlardan oluşuyor.

Nisan 2017 yılında yaşanan iş cinayetleri sebep ve sek törel oranları şöyledir.

Ölüm sebepleri %23 trafik ve servis kazaları, %19 göçük ve ezilme, %13 düşmedir. İş cinayetlerinin sek törel dağılımı  % 22 İnşaat, %22 Tarım.% 12 Taşımacılık, Ticaret Büro % 9, Savunma güvenlik % 7 dir.

İş cinayetleriyle ilgili kapsamlı bilgileri bu köşeye taşımanın yararlı olduğu kanaatinde değilim ancak Dünya ortalaması üzerinde yaşanan iş cinayetleri ek maliyet unsurları, denetimsizlik ve sorumsuzluklar nedeniyle engellenmeyen her bir iş cinayeti vicdani ve ahlaki aşınmayı daha da artıracaktır.

Top