Önümüzdeki seçimlerde Kürdistani Partiler ve HDP ile birlikte olunmalıdır.
Nereye kadar?
Demokratik ortak bir zeminde birey veya grup vs. olarak ve realize edilebilir en asgari program ve talepler çerçevesinde Kürdistan halkının siyasal bazı haklarını edinene kadar..
Siyaset ana hedefine yönelirken farklı siyasi dominantların ortaklaşması ile güncelliğini yaşar. Bizlerin Demokratik ve Kürdistani talepleri olanların sivil demokratik alanlarda en geniş ittifak politikasına sahip olması gerektiği açıktır. Ben bu tavrımı bir birey olarak kullanıyorum. Dilerim her Kürd aydını, grup ve partisi seçime girme hakkı olan HDP çatısı altında yer alır.
Kuzey Kürdistan ve Türkiye'de Kürdler sivil yol, yöntemler ve meşru eylemlilikler ile taleplerini dillendirebilmelidir. İttifak içinde süreçte birbirine yakın hedefler ortaklaşa aşılmış olur. Siyaset farklı siyasi kombinezonlar altında şekillenirken talepler, istenilir öncelikli gücünü belli eder.
Kürd milli haklarında özgürlük veya savunma talebi olanlar, laik toplum yaşamı arzulayanlar, maddi ve sosyal güvence sorunlarını gidermek isteyenler ve demokratik düzen arayışında olanlar birbirlerine yakın maddi ve manevi istek arzularını bir araya getirmeye çalışırlar.
Sıkıntı yeni Cumhurbaşkanlığı sisteminin dayattığı yeni koalisyon konumlanmasının bileşim zorluğudur. Sizlerin de yakından bildiğiniz gibi bu süreçte nice sindirilmeyecek ittifak zorlukları var. Fakat HDP ve tüm Kürdistani Partiler Türkiye'de sivil siyaseti bir biçimde bu zeminde gerçekleştirmeye mecburlar. Çünkü bu yapıların tek dayatma gücü demokratik seçim güçleridir.
Bu seçim sürecinde ilk aşamada herkes kendi kulvarında oyunu kullanır. Fakat işler ikinci merhaleye kalırsa koalisyon zorunluluğu çıkar! Ya da HDP şemsiyesindeki Kürdler ve diğer yapılar koalisyon dışı kalıp, kerhen bir tarafa omuz vermeleri gerekir.
HDP' yi koalisyon dışında iktidara kimse ortak etmez. Ama bu yapılar ile kamuya açık, kerhen destekli çeşitli talepler üzerinden 'ortaklıklar' yapılabilir.
Mesela dokunulmazlık, milletvekillik sorunları, yerel yönetimler, Kürd kimliğinin kabulü vs. Bu konuda Kürdistani Partilerin İttifakın talep önerileri dikkate alınmalıdır.
Böylece siyasi tecrit çemberleri kırılır ve HDP siyasi meşrutiyeti bakımından yeniden kendini meclise taşıyarak idari güvencesine kavuşur. HDP eski dönemden elinden alınan milletvekillıği ve belediye başkanlık haklarının peşine resmen düşebilir. Erdoğan ve AKP ve MHP yapısına da önemli bir ders verilebilir. Bu durumda Kürdistani bir süliet ortaya çıkar ve hem dünyada hem de Türkiye'de halkımızın meşru milli hakları yeniden gündeme gelmiş olur.